sâmbătă, 31 martie 2012

Locatar: Drepturi si obligatii

Stimati colocatari am postat mai jos cateva din drepturile si obligatiile locatarilor luate de pe site-ul
http://www.locatar.ro/Atributii/Locatarul/Obligatiile-proprietarilor.html  cu rugamintea de a le parcurge si insusi intrucat disfunctionalitatile apar in momentul in care acestea nu se cunosc si nu se respecta.
Avem cazuri de locatari care nu vor sa respecte deciziile Adunarii Generale desi acestea au valoare de lege. Sigur ca nici deciziile Adunarii Generale nu sunt perfecte, uneori sunt un compromis, dar respectarea lor este o cerinta minima pentru buna functionare a asociatiei. Sigur fiecare are dreptul la opinii, propuneri, sugestii dar ele nu devin regula interna decat atunci cand sunt adoptate de Adunarea Generala.

Dar mai mult ar fi productiv ca Adunarea Generala sa faca in asa fel incat cei ale caror decizii sau propuneri sunt aduptate prin vot sa-si asume raspunderea.  Voi incerca un studiu de caz ca sa vedeti ce vreau sa spun prin asumarea raspunderii.

Am avut in bloc o presedinta tanara, jurista de profesie, care a facut treaba buna si a fost primul om care  a avut rezultate in aplicarea deciziilor Adunarii Generale de a diminua restantele. Pentru ca a avut si niste cheltuieli aferente cu recuperarea datoriilor a cerut recuperarea lor de la Asociatia care ii ceruse aceasta actiune si care s-ar fi putut intoarce juridic impotriva ei daca nu o facea.  Adumarea sumar intrunita a votat sa faca economie si sa nu-i dea acesti bani. Presedinta a renuntat. Pentru ce ar trebui sa ne asumam raspunderea in acest caz? Ca sa invatam. Ce va spun este mai mult din auzite si nu am date exacte dar eu cred ca daca ii dadeam banii sa-si recupereze cheltuiala facuta am fi avut un presedinte care ar fi dus blocul pana la acceptarea inca din primul val in programul de reabilitare terminca. Daca acest lucru s-au fi intamplat sa facem un calcul sumar de injumatatire a facturii.  Daca ficare apartament la o intretinere medie de 2 milioane ar fi facut o economie de un milion prin reabilitare am fi avut fiecare o economie de 6 milioane pe an. Pentru asta ar fi trebuit doar sa dam cativa lei de partament ca sa-si recupereze fostul presedinte o cheltuiala. Nu stiu cazul in detaliu dar la ce am auzit eu este ca noi am votat pentru a nu face o investitie de 2 lei (de fapt un drept) pentru un castig de 6 milioane.

In astfel de cazuri exista un singur om care polarizeaza Adunarea Generala sau care striga mai tare si de cele mai multe ori nu-si asuma deciziile. El e factor determinant (si cand spun asta nu ma gandesc la o persoana anume, dar nici nu sunt foarte multi) dar ni le asumam si suferim toti.  In acest caz este posibil ca asociatia adica noi toti  sa piarda 600 milioane pe an (calcul aproximat dar poate fi si mai mult pentru ca valoarea apartamentului dvs ar fi crescut prin reabilitare termica).  Daca presupunearea mea este reala iata avem motive de 600 mil lei/an sa venim la sedinte, sa ne implicam responsabil si sa ne asumam raspunderea pentru ce propunem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu